Abstrakterier

Två små akvarellmålningar ur min fick-dagbok.
Två små akvarellmålningar ur min fick-dagbok.

Vad skulle jag göra utan måleriet? Jag vet inte. Min ventil, passionen att få uttrycka något. Jag läser nu fortsättningskurs i måleri, ArtistLab Stockholm. Min lärare är utmärkt. En konstnär dito pedagog som verkligen har ord och förmågan att beskriva det som är bra, och det som inte håller måttet, samt förklara/vägleda mig mot lösningar eller nya tankar för att uppnå ett bättre slutresultat. Utan att stå bredvid och visa. Bara det är en konst i sig.

I mitt huvud snurrar tankar och bilder konstant. Från det att jag vaknar, till dess att jag somnar. Om jag somnar. Till skillnad från tidigare år, som musiker, är det nu hela spektrat. Allt från ljus till mörker. Förut var det bara mörker. För att kunna sortera allt har jag införskaffat små ”journals”, det vill säga vanliga små dagböcker vilket alltid har funnits, men som nu har briserat i popularitet. Väldigt bra för tillgängligheten, i och för sig. Jag har här scannat in två sidor ur dagboken jag alltid bär med mig i handväskan (en handgjort liten läderbok 12×8,5×2,5cm med 300gsm Fabrianopapper), tillsammans med en ask (Ungefär samma mått som boken) med handgjorda akvarellfärger från Pfeiffer Art Supplies, U.S.A i 21 olika kulörer, en resepensel av mårdhår, en pytteliten blyertspenna och ett knådsudd.  I och med detta kan jag under kaffepausen på jobbet snabbt akvarellskissa ner en idé som pockat på uppmärksamhet under förmiddagen. Allt som behöver adderas är vatten.

Den lilla akvarellen till höger (den mörkare av de två) gjorde jag till exempel när jag satt och lyssnade på mina musikerkollegor under tiden de repeterade Kodaly’s Danser från Galanta.